40 smarta packningstips: för dig som ska ut i naturen

När du ska ut i de svenska landskapen gäller att du packar smart. Att ta med alltför mycket packing eller alldeles fel saker kan göra stor skillnad när du är ute på tur.

 

Se till att du har rätt ryggsäck!

Det är viktigt att du har en väska som är bekväm för vandring. Beroende på hur lång utflykt du har tänkt göra är det viktigt att du har rätt storlek på din ryggsäck.

När du väl ska packa din ryggsäck är det bra att tänka på att packa de tyngre sakerna närmast ryggen och högt upp i din ryggsäck. De lättare sakerna kan du packa längre ner i ryggsäcken. Genom att packa rätt från början ökar du stabiliteten och balansen, vilket underlättar din vandring. De saker som du kan tänka dig behöva under dagen bör du packa åtkomligt i t.ex. sidofack.

 

Glöm inte att du måste fylla på med energi

Se till att du har bland annat dryck, mellanmål, regnkläder och ett Första Hjälpen-förband tillgängligt i din väska.

 

Vi har listat 40 smarta packningstips...

till dig med saker som du kan tänka dig behöva när du är ute i naturen:

Prylar och nödvändigheter

1. Lightsticks. Lyser alltid oavsett väder samt syns i mörker och i dåligt väder. Ett hjälpmedel i olika situationer som kan dyka upp. Om du skulle behöva räddas nattetid kan detta vara din bästa livförsäkring.

2. En liten ficklampa.

3. En liten spegel, helst i aluminium. Kan fungera som en varningssignal genom att göra solkatter till räddningshelikopter.

4. En osthyvel som ersätter spegel. Osthyveln går även att använda som stekspade.

5. Skaffa fluorescerande/efterlysande tejp. Märk upp allt som du behöver finna i mörker, även det du inte trodde du behövde finna i mörker.

6. Bryt av skaftet från tandborsten och stoppa i påse, tar mycket mindre plats. Passar perfekt att ha direkt i jackfickan tillsammans med liten resetandkräm.

7. Packa ner toapapper i en plastpåse i ryggsäcken. Du kan även ta med en liten halvtom rulle med papper i påse att ha i jackan.

8. Ett stormkök med klassisk brännare. Finns många andra kök (ex. gasol) som är bra men de klassiska stormköken funkar alltid oavsett väder.

9. Lägg en liten tunn kökshandduk mellan stekpannan och kastrullerna i stormköket. Det gör att det skramlar mindre, och det blir mindre repor i stekpannan. Du kan även torka disken med kökshandduken.

10. En bra kniv. T.ex. Mora Eldris Neck Knife är ett mycket bra köp, en kniv som även har tändstål.

11. Klipp sönder en Wettextrasa i cirka 8-10 bitar. Lägg bitarna i blöt med 50/50 vatten samt diskmedel. Lägg ner bitarna i en plastpåse och lägg i ner dem i ditt Trangiakök. Bitarna fungerar utmärkt som diskkudde när du behöver rengöra bestick och tallrikar.

12. En hård tvål i plastpåse funkar längre och bättre än en flytande tvål. Dessutom väger den mindre.

13. Ett bra myggmedel.

14. En mygghatt (mot knott då de smårackarna ibland struntar fullständigt i ditt myggmedel).

15. Ett tiotal nylonstrips. Perfekt för att laga saker med. Dessutom väger de i princip ingenting.

16. Packa ner allt i Drybags i din ryggsäck.

17. En liten kikare.

18. Ca 10 meter lina, typ klätterlina/segelskotslina. Bra att binda fast saker med när det blåser, spjälka brutna ben eller bara att använda som tvättlina mellan två träd.

19. En klassisk kåsa som du kan ha i bältet. Lätt att dricka när du passerar vattendrag. Välj en med decilitergradering på insidan.

20. Ett par bra lätta handskar.

21. En bit lagningstejp till tältet eller lite silvertejp.

22. Ett par Foppatofflor. Perfekta att ha på fötterna om du behöver vada samt skönt att ha när tältet är uppslaget. Praktiska om du behöver gå upp mitt i natten och sköta dina behov.

23. Skavsårsplåster, vanliga plåster samt en liten förpackning med Första Hjälpen-förband.

24. En tunn lätt snabbtorkande friluftshandduk.

25. Huvudvärkstabletter.

26. Polariserande solglasögon och solskyddsmedel.

Mat och snacks

27. Mjukost på tub, valfri smak. Behöver inte kylas.

28. Torkat kött och/eller korv. Behöver inte kylas.

29. Skivade lufttorkade charkuterier. Behöver oftast inte kylas.

30. Bacon. Håller någon dag utan kyla och är ett bra frukostkomplement. Tillför salter som du förlorar när du är ute och vandrar hela dagen. Väger dessutom lite.

31. Matolja till stekning, i en plastflaska.

32. Pulverkaffe.

33. Pulverchoklad. Gott på kvällen om du är frusen. Ger också snabba kolhydrater samt värme.

34. Salt i en plastburk.

35. Svartpeppar i en plastburk.

36. Vitlök. Ett bra sätt att piffa upp frystorkad mat.

37. 24 Hour Meals - goda mjukkonserver som är färdiga att värmas och ätas. Lätt att värma med Hot Pack värmare för mjukkonserver.

38. C-vitaminbrustabletter. Om du tröttnad på att bara dricka vatten, kan en tablett förvandla vattnet till en smaksensation.

39. Några Energy-bars. Om hungern skulle dyka på dig sent på natten, eller om drabbas av trötthet kan en Energy-bar göra att du orkar de sista 500 metrarna.

40. Skapa gärna en Excelfil där du skriver din packlista samt med vikt på allt med summering på vikt. Du bör ha som mål att kvala in på under 20 kg på ryggsäcken om du har för avsikt att vandra längre sträckor.

Taggar: Vandring
Stäng filter
Filtrera efter:
Kategorier
(SupportLabelCaptcha)

* obligatoriska fält.

Mer Tips & Inspiration
Skogma presenterar sitt nya sortiment av ytterplagg från TOBE Outerwear! Skogma presenterar sitt nya sortiment av ytterplagg från TOBE Outerwear!
TOBE Outerwear är ett svenskt företag som grundades 2001 och har sitt säte i Hammerdal Jämtland. I över 10 år har de försett skidåkare och skoterförare med bra och vädertåliga kläder som utvecklas utifrån grundarnas egna erfarenheter och önskemål.
Läs mer
Meindl guide till rätt storlek Meindl guide till rätt storlek
Hitta rätt skostorlek - Om du är osäker på vilket skostorlek du ska beställa är det bästa sättet är att mäta dina fötter. Eftersom storleken ofta skiljer sig mellan höger- och vänsterfot så rekommenderar vi att du mäter båda fötterna. Du bör välja den storlek som passar din största fot.
Läs mer
Meindl skötselråd och skovårdsprodukter Meindl skötselråd och skovårdsprodukter
Alla skor behöver skötsel för bästa möjliga hållbarhet och prestanda.
Läs mer
Allt om Meindlkängor Allt om Meindlkängor
Vilka äventyr ägnar du dig främst åt? Enkla vardagspromenader eller bestigning av Mount Everest? Redan 1975 delade Alfons Meindl in alla Meindlskor efter användningsområden, eller kategorier som vi kallar dem, allt i syfte att hjälpa dig hitta rätt skor för dina aktiviteter.
Läs mer
Tvätt- & skötselråd för funktionskläder Tvätt- & skötselråd för funktionskläder
Tvätt & skötselråd av arbetskläder/ytterkläder. För att ytterkläder ska vara vind- och vattentäta samt ha god andningsfunktion har de ett yttermembran, till exempel Gore-Tex. Samtidigt kan membranet transportera fukt från kroppen och utanför plagget.
Läs mer