Allt om Meindlkängor

Vilken sko i vilken terräng?

Vilka äventyr ägnar du dig främst åt? Enkla vardagspromenader eller bestigning av Mount Everest? Redan 1975 delade Alfons Meindl in alla Meindlskor efter användningsområden, eller kategorier som vi kallar dem, allt i syfte att hjälpa dig hitta rätt skor för dina aktiviteter. Systemet visade sig vara så bra för användarna att flera andra skotillverkare har infört samma kategorisering.

 

Meindl_kategorier


Kategorier från A till D

Med kategorier från A till D får du en snabbvisning om skons användningsområde.
Tips! Om du är osäker på vilken kategori du ska välja så är det bättre att välja en mer stabil sko, t.ex. BC före B eftersom den ger fler möjligheter.

 

Air revolution® - innovation för optimal ventilation

Vid millenniumskiftet 2000 presenterade Meindl den då banbrytande funktionen Air revolution® för första gången. Tack vare kontinuerlig utveckling är systemet fortfarande den främsta funktionen för temperaturreglering i vandringskängor.

Air revolution®-plösen är en kombination av 3D-nät och ett dämpande, nätformigt, perforerat skum. Plösen är extra långt uppdragen vilket underlättar luftcirkulation. Den fungerar som en pump som drar ut fuktig luft ur kängan samtidigt som den drar in frisk luft.
Du får en extra ventilerande känga vilket ger skön komfort och bekvämt svala fötter.

 

Tight passform för häl och vrist

Funktionerna DIGAfix® och variofix® är båda hjälpmedel för en tight snörning och en perfekt passform i häl och vrist. Med dessa funktioner fixerar du häl och vrist och därmed rörelsen i skon vilket gör att du minskar risken för skavsår. Fixeringen är viktig både när du går uppför och nedför.

 

DIGAfix® och variofix®

DIGAfix® fixerar hälen med en låsande hake och med variofix® drar du åt en ”speed wire”-rem tätt och jämnt runt hälen vilket möjliggör ett individuellt grepp och fast passform.

 

Perfekt passform för din fot

MFS - Memory Foam System – är en funktion utvecklad av Meindl för att ge perfekt, individuell passform. Genom att kombinera olika dämpande skummaterial runt vristen kan kängorna med hjälp av kroppsvärmen anpassa sig till olika fotformer och därmed ge perfekt passform för din fot.

 

Uppdaterade klassiker

MFS finns i många av Meindls vandringskängor; bland annat i klassikerna Island MFS Active och Dovre Extreme MFS vilket ger modellerna en ny svårslagen komfort.

 

MFS-funktionen

Ett skum runt vristen, Memory Foam System, anpassar sig med hjälp av kroppsvärmen efter just din fot och ger perfekt individuell passform.
MFS i ovandelen och Soft Print-foam i innersulan anpassar sig perfekt till din fot med hjälp av kroppsvärme och tryck.

 

Forma och snöra åt

Tips för bästa passform med en MFS-känga:
När du har använt kängan i 5 minuter så har kroppsvärmen format MFS-skummet runt vristen till just din fotform.
Snöra nu åt kängan igen så sitter den perfekt!


Vattentäthet och andning

1982 presenterade Meindl den första vattentäta vandringskängan med läderfoder och GORE-TEX®-membran. Detta var starten på ett framgångsrikt samarbete med företaget Gore – ett samarbete som revolutionerat outdoormarknaden.

 

Membranet

GORE-TEX®, ett varumärke som ägs av W. L. Gore and Associates, är ett vattenavvisande och luftgenomsläppligt textilt membran.

GORE-TEX®-membranet har porer mellan fibrerna som är 20 000 gånger mindre än en vattendroppe vilket förhindrar vatten från att tränga igenom. Däremot är porerna tillräckligt stora för att släppa igenom molekylerna i vattenånga. På så vis blir membranet vattentätt, men släpper samtidigt igenom fukt och luft. 

GORE-TEX®-membranet lamineras mot ett tyg som passar det tänkta användningsområdet, i t.ex. skor och friluftskläder. 


Torra fötter

Med GORE-TEX®-membran får du en sko som står emot vatten utifrån samtidigt som membranet har god förmåga att släppa igenom svett.

Viktigt är att ha rätt strumpor – gärna en kombination av syntet och ull för att hjälpa fukten att transporteras från foten och ut genom skon.

 

Grunden till Meindls komfort

Sulan och dess uppbyggnad är en viktig del i Meindls kategorisering av skor och kängor och en stor anledning till Meindls framgång. En mjukare sula och sulkonstruktion passar bra för enklare promenader i vardagen, medan en längre vandring i oländig terräng och med tung packning kräver en stabil sulkonstruktion med specialmönster för bra grepp och avlastning.

 

Stabila Meindl

Meindl_sula

Huvuddelen av Meindls sortiment är stabila, vridstyva modeller med en sulkonstruktion som förhindrar supination och pronation, vilket är anledningen till att många ortopeder och andra fotexperter väljer Meindl till sina patienter och kunder. 
En stor del av Meindls kängor har en s.k. rullsula – en funktion som gör att du tippar lite framåt när du går. Detta är stötdämpande och minskar belastningen på knän och leder och ger en mycket bekväm gång. 

 

Yttersulor

Vibram

Meindls yttersulor består av olika material, hårdheter, grepp och mönster – allt anpassat efter skons användningsområde.
Meindl använder mer än 50 olika yttersulor till sina skomodeller, och en av de främsta sulleverantörerna är Vibram, världens mest kända sultillverkare, som gör flera sulmodeller exklusivt för Meindl. 

 

Innersulor

Innersula

Alla Meindls innersulor är skålade, anpassade för tryck och urtagbara. Innersulan är en viktig del i din upplevelse av Meindl-komforten och det finns flera olika innersulor speciellt anpassade för fukttransport, individuell passform, skinnkänsla och/eller extra komfort.
Ett tips är att alltid ha med sig ett extra par innersulor och strumpor för att stanna upp, byta och därmed ge resten av dagen ett extra lyft.

Taggar: Meindl
Stäng filter
Filtrera efter:
Kategorier
(SupportLabelCaptcha)

* obligatoriska fält.

Passande artiklar
Mer Tips & Inspiration
Skogma presenterar sitt nya sortiment av ytterplagg från TOBE Outerwear! Skogma presenterar sitt nya sortiment av ytterplagg från TOBE Outerwear!
TOBE Outerwear är ett svenskt företag som grundades 2001 och har sitt säte i Hammerdal Jämtland. I över 10 år har de försett skidåkare och skoterförare med bra och vädertåliga kläder som utvecklas utifrån grundarnas egna erfarenheter och önskemål.
Läs mer
Meindl guide till rätt storlek Meindl guide till rätt storlek
Hitta rätt skostorlek - Om du är osäker på vilket skostorlek du ska beställa är det bästa sättet är att mäta dina fötter. Eftersom storleken ofta skiljer sig mellan höger- och vänsterfot så rekommenderar vi att du mäter båda fötterna. Du bör välja den storlek som passar din största fot.
Läs mer
Meindl skötselråd och skovårdsprodukter Meindl skötselråd och skovårdsprodukter
Alla skor behöver skötsel för bästa möjliga hållbarhet och prestanda.
Läs mer
Tvätt- & skötselråd för funktionskläder Tvätt- & skötselråd för funktionskläder
Tvätt & skötselråd av arbetskläder/ytterkläder. För att ytterkläder ska vara vind- och vattentäta samt ha god andningsfunktion har de ett yttermembran, till exempel Gore-Tex. Samtidigt kan membranet transportera fukt från kroppen och utanför plagget.
Läs mer