3M Uvicator visar när hjälmen ska bytas ut.

Enligt 3M finns det tre konkreta faktorer som påverkar hjälmens livslängd: 

  1. Slag: Är hjälmen utsatt för slag kan den ha sprickor i materialet som du inte ser med blotta ögat. Vid tveksamhet - byt ut den.

  2. Kemikalier: Om hjälmen utsätts för kemikalier riskerar dessa att försvaga hjälmskalet. 3M G3000, G2000 och G22 är tillverkade av ABS plast. Ser den normalt blanka ytan påverkad, etsad eller frätt ut är det ett tydligt tecken att kemikalierna gjort skada. Vid tveksamhet - byt hjälmen.

  3. När UVICATOR-brickan på hjälmen blivit helt vit har hjälmen utsatts för så mycket UV-strålning att vi kan förutsätta att materialet blivit sprött, vilket inte måste vara synligt. Chansa inte - hjälmen ska bytas.

Utöver dessa tre skäl rekommenderas användare att byta hjälmen 2-5 år efter tillverkning beroende på användning och arbetsförhållanden.

Hjälmen är märkt med produktionsdatum (år+månad) under skärmen.
Exemplet nedan på bilden visar januari 2014.

 datum3Mhelmet

Stäng filter
Filtrera efter:
Kategorier
(SupportLabelCaptcha)

* obligatoriska fält.

Mer Tips & Inspiration
40 smarta packningstips: för dig som ska ut i naturen 40 smarta packningstips: för dig som ska ut i naturen
När du ska ut i de svenska landskapen gäller att du packar smart. Det är viktigt att du har en ryggsäck som är bekväm för vandring. Beroende på hur lång utflykt du har tänkt göra är det viktigt att du har rätt storlek på din väska.
Läs mer
Klassificeringar av sågskyddskläder Klassificeringar av sågskyddskläder
Vad betyder egentligen de piktogram som du hittar på insidan (eller utsidan) av dina skyddskläder? Vi har listat några av de vanligaste skyddsbeteckningarna!
Läs mer
Skogma - stolt återförsäljare av Norwood sågverk i Sverige Skogma - stolt återförsäljare av Norwood sågverk i Sverige
Vinterns stora nyhet på Skogma är att man nu kan erbjuda ett sortiment av sågverk som består av ett kedjesågverk och tre bandsågverk. Sågverken är effektiva, anpassningsbara samt transportabla. Kedjesågverket Norwood PortaMill PM14 kan transporteras i bagageutrymmet i en vanlig kombibil.
Läs mer
Bekämpa barkborrarna Bekämpa barkborrarna
Barkborrefällor bör placeras ut så tidigt som möjligt på våren då barkborrarna börjar svärma vid +18°. Här hittar du information om vår olika fällor och dess egenskaper.
Läs mer
Skyddsklasser. Hur fungerar sågskydd? Skyddsklasser. Hur fungerar sågskydd?
Hur fungerar sågskydd? Sågskyddet är placerat mellan yttertyget och fodret, som består av flera lager löst vävda och mycket långa tunna rivfasta trådar.
Läs mer