NYHET! Nygammal smidig och effektiv barkborrefälla

Nordforest NoveFella

Nygammal feromonfälla som vi åter introducerar i vårt sortiment mot barkborrebekämpning. 

Fördelar och egenskaper:

  • Håller flera säsonger
  • Tål vinterklimat
  • Enkel att montera, ladda och tömma
  • Fångstkoppen rymmer ca 60.000 st barkborrar! (Jfr. med andra plastfällor)
  • Lätt att förankra i fält med jordspettet som medföljer
  • Genomskinlig transparent fångstbehållare som gör den lättsynad
  • Enkelt mätbart resultat av fångst
  • Kompakt förpackad vilket ger lägre transportkostnad och mindre miljöpåverkan.
  • Storlek 1,5 m lång och vikt 1,9 kg

Granbarkborren (Ips Typographus), eller 8-tandad barkborre, är den skadeinsekt som gör mest skada på stående frisk granskog och den övervintrar för det mesta i marken.

Fällorna skall monteras i god tid innan granbarkborrarna svärmar på våren, senast slutet på april – början av maj beroende på geografisk placering och temperatur. Svärmning sker när temperaturen når upp i ca + 15 – 20 °C.

Nordforest NoveFella är lätthanterlig och slås enkelt ner i marken med hjälp av det medföljande jordspettet, alternativt spikas fast i stubbe eller dylikt. Fällan laddas genom att fästa ett snöre i en feromon-ampull som sedan sänks ner i bärstolpen.

Fångstkoppen är stor och genomskinlig med bra ventilation som motverkar förruttnelse av fångade barkborrar, och kan synas även från håll med kikare. En stor fördel med fällan är dess kompakta förpackning som innebär lägre miljöpåverkan genom mindre transportvolymer. 

Feromonets lockverkan minskar om det ligger förmultnande granbarkborrar i fällan. Därför rekommenderar vi att uppsamlingskoppen fylls med minst ½ liter salttabletter vid montering. I andra fall rekommenderas tömning och oskadliggöring av barkborrarna ca varannan vecka under svärmningssäsong. Eller när hälften av fångstbehållaren är fylld. Oskadliggör genom frysning i frysbox eller dränkning i en hink med vatten + diskmedel.

Placering av fällor
Fällorna sätts ut på hyggen 20-25 meter från barrskogskant och 60 m mellan fällorna. Utplacering på platser där man befarar angrepp av granbarkborren. Kan vara t ex  nyexponerade medelålders eller äldre granskogskanter, solbelysta hyggeskanter mm. Alternativt ställs fällorna ut gruppvis om 3-6 fällor med 2-3 meter mellan varje fälla och med 150-250 meter mellan grupperna.  Rekommendationen är ca 10 st fällor per hektar skog som befaras bli angripen. Fällorna skall helst placeras solexponerat. Placera Ej fällor inne i skog!

 

Under den varma och torra sommaren 2018 dödade granbarkborren 3 – 4 miljoner kubikmeter skog i Sverige. Under 2019 har siffran fördubblats! Ca 7 miljoner kubikmeter skog har angripits av granbarkborre och orsakat miljardförluster, rapporterar Skogsstyrelsen. Problematiken har framför allt varit koncentrerad till de södra och mellersta delarna av Sverige, men har nu spridit sig norrut i landet. Under gynnsamma väderförhållanden svärmar granbarkborren inte bara 1 gång utan kanske 2 och ibland till och med 3 gånger på en säsong.

Vi rekommenderar Nordforest NoveFella för övervakning och bekämpning av granbarkborren.

Nordforest NoveFella består av:
Topphatt (UV-beständig!), bärstolpe, uppsamlingskopp, 10 st. trattar och distanskors, låsclips samt jordspett. Svensk bruksanvisning medföljer.

Nordforest NoveFella inkommer på lager under mars månad 2020.
Det går bra att lägga en förbeställning redan nu!

Klicka här för att beställa... 

Pressrelease Nordforest NoveFella

 

 

 

Stäng filter
Filtrera efter:
Kategorier
(SupportLabelCaptcha)

* obligatoriska fält.

Passande artiklar
Mer Tips & Inspiration
40 smarta packningstips: för dig som ska ut i naturen 40 smarta packningstips: för dig som ska ut i naturen
När du ska ut i de svenska landskapen gäller att du packar smart. Det är viktigt att du har en ryggsäck som är bekväm för vandring. Beroende på hur lång utflykt du har tänkt göra är det viktigt att du har rätt storlek på din väska.
Läs mer
Klassificeringar av sågskyddskläder Klassificeringar av sågskyddskläder
Vad betyder egentligen de piktogram som du hittar på insidan (eller utsidan) av dina skyddskläder? Vi har listat några av de vanligaste skyddsbeteckningarna!
Läs mer
Skogma - stolt återförsäljare av Norwood sågverk i Sverige Skogma - stolt återförsäljare av Norwood sågverk i Sverige
Vinterns stora nyhet på Skogma är att man nu kan erbjuda ett sortiment av sågverk som består av ett kedjesågverk och tre bandsågverk. Sågverken är effektiva, anpassningsbara samt transportabla. Kedjesågverket Norwood PortaMill PM14 kan transporteras i bagageutrymmet i en vanlig kombibil.
Läs mer
Bekämpa barkborrarna Bekämpa barkborrarna
Barkborrefällor bör placeras ut så tidigt som möjligt på våren då barkborrarna börjar svärma vid +18°. Här hittar du information om vår olika fällor och dess egenskaper.
Läs mer
Skyddsklasser. Hur fungerar sågskydd? Skyddsklasser. Hur fungerar sågskydd?
Hur fungerar sågskydd? Sågskyddet är placerat mellan yttertyget och fodret, som består av flera lager löst vävda och mycket långa tunna rivfasta trådar.
Läs mer