Klädvård & hållbarhet

Klädvård & hållbarhet

Tvätt, torkning, smuts och kåda har inverkan på sågskyddsklädernas funktion. Det beror på att smutspartiklar, tvättmedelsrester, att plagget tvättas för ofta samt centrifugeras försämrar glidförmågan mellan de enskilda sågskyddsfibrerna. Sågskyddsbyxor skall därför vid regelbundet användande bytas ut efter 12 – max 18 månaders användning. 

 

Reparation av sågskyddskläder bör aldrig omfatta delarna med sågskyddsfunktioner. Skyddsverkan är starkt reducerad eller i värsta fall obefintlig om sågskyddet är skadat. Plagget bör då bytas ut helt. Utifrån registrering av olyckor vet man, att de mest utsatta kroppsdelarna är framsidan av benen, från anklarna till höften. Dessa risker beaktas i normen EN 381. 

 

Vilka är de främsta orsakerna till att plagget förlorar skyddsförmåga? 

  • Smuts och fett.
  • Kåda, motorsågsolja, bensin m.m. kan göra att skyddslagren klibbar samman.
  • Värme.
  • Krympning/torktumling.
  • Felaktig lagning.

 

Tvättråd

  • Tvättas i max 60 °C i tvättmaskin. Endast kort centrifugering.
  • Sågskyddsbyxor måste dras får att återfå formen efter tvätt. Använd låg till måttlig temperatur om du tänker stryka kläderna. 
  • Skall ej torktumlas! 

Obs! Detta är generella tvättråd, vänligen läs tvättrådet som medföljer Ditt plagg. 

 

Kläder med membran (regnkläder) t.ex. GORE-TEX®, Hydratic eller PU-laminat skall tvättas enligt tillverkarens tvättråd. Regnklädernas membran är vattenavvisande samtidigt som de leder ut fukten inifrån. Vi rekommenderar användning av flytande tvättmedel för att membranen skall förbli genomträngliga. Undvik användning av pulvertvättmedel och sköljmedel eftersom det täpper till porerna i membranet som möjliggör för fukten att ledas ut.

 

Här nedan hittar ni produkter från sektionen Klädvård:

 

 

Stäng filter
Filtrera efter:
Kategorier
(SupportLabelCaptcha)

* obligatoriska fält.

Mer Tips & Inspiration
40 smarta packningstips: för dig som ska ut i naturen 40 smarta packningstips: för dig som ska ut i naturen
När du ska ut i de svenska landskapen gäller att du packar smart. Det är viktigt att du har en ryggsäck som är bekväm för vandring. Beroende på hur lång utflykt du har tänkt göra är det viktigt att du har rätt storlek på din väska.
Läs mer
Klassificeringar av sågskyddskläder Klassificeringar av sågskyddskläder
Vad betyder egentligen de piktogram som du hittar på insidan (eller utsidan) av dina skyddskläder? Vi har listat några av de vanligaste skyddsbeteckningarna!
Läs mer
Skyddsklasser. Hur fungerar sågskydd? Skyddsklasser. Hur fungerar sågskydd?
Hur fungerar sågskydd? Sågskyddet är placerat mellan yttertyget och fodret, som består av flera lager löst vävda och mycket långa tunna rivfasta trådar.
Läs mer
Använd fällor som ett komplement vid bekämpning av granbarkborrar! Använd fällor som ett komplement vid bekämpning av granbarkborrar!
Försäkra din skog genom att investera i fångstfällor och feromoner. Vi har sökt dispens för feromonet Phero-X-Lure IT. Rapport från Granbarkborrekonferensen.
Läs mer
Skogma - stolt återförsäljare av Norwood sågverk i Sverige Skogma - stolt återförsäljare av Norwood sågverk i Sverige
Vinterns stora nyhet på Skogma är att man nu kan erbjuda ett sortiment av sågverk som består av ett kedjesågverk och tre bandsågverk. Sågverken är effektiva, anpassningsbara samt transportabla. Kedjesågverket Norwood PortaMill PM14 kan transporteras i bagageutrymmet i en vanlig kombibil.
Läs mer