Använd fällor som ett komplement vid bekämpning av granbarkborrar!

Granbarkborren

Använd fällor som ett komplement vid granbarkborrebekämpning

Idag äger vi tillverkningen och säljrätter av fångstfällan Nordforest NoveFella. Vi vill kunna tillgodose behovet av alternativ till bekämpning av granbarkborren  på grund av den rådande granbarkborresituationen i Syd- och Mellansverige. Nordforest NoveFella fungerar i kombination med ett feromon som lockar till sig granbarkborrar. Då marknaden av feromoner är begränsad, har vi sökt dispens för feromonet Phero-X-Lure IT.  Den har lång verkningstid och är minst lika effektiv som andra feromoner på marknaden. Phero-X-Lure IT användes i stor skala efter granbarkborreutbrotten i samband med stormarna Gudrun och Per.

 

Barkborrefrågan - ett högaktuellt ämne
Det var självklart för oss att delta på Granbarkborrekonferensen den 26 februari i Linköping. Vi hade två representanter på plats som rapporterar att fällor och fällfångst är ett omdebatterat ämne och ingen kan med säkerhet säga hur eller i vilken omfattning skadorna kan begränsas med hjälp av fällor och feromoner. Men det man tar med sig från konferensen är att fällor utgör ett bra komplement vid barkborrebekämpning.

 

Logistisk flaskhals
Logistiken är idag en flaskhals under våren och sommaren när granbarkborren svärmar, det vill säga, det kan uppstå svårigheter med att få ut virket i tid på grund av begränsade logistiska resurser. Den första svärmningen är allra viktigast att begränsa, och genom att använda fällor och feromoner har skogsägaren ett alternativ när skogsbruket inte hinner med. Genom att sätta ut fällor på våren har du möjlighet att knäcka granbarkborrepopulationen från att växa sig så stor att de kan angripa stående skog. 

Försäkra din skog genom fångstfällor och feromoner - Investera för framtiden!

Läs mer om Nordforest NoveFella Barkborrefälla

Läs mer om Phero-X-Lure IT Feromon

Rapport från Granbarkborrekonferensen 2020

Stäng filter
Filtrera efter:
Kategorier
(SupportLabelCaptcha)

* obligatoriska fält.

Mer Tips & Inspiration
40 smarta packningstips: för dig som ska ut i naturen 40 smarta packningstips: för dig som ska ut i naturen
När du ska ut i de svenska landskapen gäller att du packar smart. Det är viktigt att du har en ryggsäck som är bekväm för vandring. Beroende på hur lång utflykt du har tänkt göra är det viktigt att du har rätt storlek på din väska.
Läs mer
Klassificeringar av sågskyddskläder Klassificeringar av sågskyddskläder
Vad betyder egentligen de piktogram som du hittar på insidan (eller utsidan) av dina skyddskläder? Vi har listat några av de vanligaste skyddsbeteckningarna!
Läs mer
Skogma - stolt återförsäljare av Norwood sågverk i Sverige Skogma - stolt återförsäljare av Norwood sågverk i Sverige
Vinterns stora nyhet på Skogma är att man nu kan erbjuda ett sortiment av sågverk som består av ett kedjesågverk och tre bandsågverk. Sågverken är effektiva, anpassningsbara samt transportabla. Kedjesågverket Norwood PortaMill PM14 kan transporteras i bagageutrymmet i en vanlig kombibil.
Läs mer
Bekämpa barkborrarna Bekämpa barkborrarna
Barkborrefällor bör placeras ut så tidigt som möjligt på våren då barkborrarna börjar svärma vid +18°. Här hittar du information om vår olika fällor och dess egenskaper.
Läs mer
Skyddsklasser. Hur fungerar sågskydd? Skyddsklasser. Hur fungerar sågskydd?
Hur fungerar sågskydd? Sågskyddet är placerat mellan yttertyget och fodret, som består av flera lager löst vävda och mycket långa tunna rivfasta trådar.
Läs mer