Liar

Här i butiken hittar du allt du behöver när det kommer till liar. Att du använder dig av rätt lie i arbetet gör trots allt en stor skillnad och innebär ett lättare arbete. Välj det redskapet som underlättar arbetet och som passar för dina behov. Du kan botanisera bland liar, nya lieblad och brynen här hos oss. Du kan på det här viset se till att göra arbetet lättare och få det verktyget du behöver.

Liar

Gräsmattan är grunden till en vacker trädgård, men det är också det mest arbetsamma momentet i trädgårdsarbetet. Liarna i vårt sortiment är ett traditionellt hantverk i olika utföranden med nödvändiga tillbehör. Många föredrar en lie eller grässkära som ett miljövänligt alternativ eller komplement till motorgräsklippare till exempel i sluttningar, slingrande fruktträdgårdar eller för att skapa blomsterängar.

Liebladen skiljer sig åt i utformning beroende på avsedd användning. Ju tunnare och smalare liebladet är, desto finare strån är de avsedda för. En slåtterlie är ofta lång, smal och tunn medan en busklie är kort, tjock och bred. Vi erbjuder dig ett brett urval av liar och lieblad som klarar allt från mjukt gräs till träiga växter.

Liebladet fästs i den så kallade Lieorven, som är tillverkad antingen av trä eller ett stålrör. Valet mellan de två materialen beror på användarens personliga referens. Till varje lieorv medföljer en liering samt lienyckel för att kunna fästa liebladet vid lieorven.

Kvalitetsprodukter från tillverkare med lång erfarenhet

Schröckenfux i Österrike har lång erfarenhet av tillverkning av lieorv och lieblad. Lieorven tillverkas i ask för att hålla hög styrka. Liebladen är av högsta kvalitet och är populära bland yrkesverksamma.

Fördelar med knacklieblad eller knackeblad:

 • Håller skärpan i tuffa miljöer. En skadad egg kan göras brukbar igen genom att brynas.
 • Kan skärpas i fält utan svårigheter.
 • Med rullhammaren bildas en smal remsa ca 3 till 7 mm bred den s.k. skäreggen. Denna metod gör liebladet tunnare och hårdare, och därmed blir den också skärbeständig längre.

Tillbehör

 • Lieorv i trä eller stål
 • Lieblad
 • Rullhammare
 • Knackningsjigg
 • Bryne samt våtbryne

Tips! Ett hölster till våtbrynet håller brynet vått. Ett rundat bryne är viktigt för att få till rätt eggvinkel, brynet skall gärna vara i natursten som ger ett jämnare resultat som varar längre.

Övrigt

Liehandboken är en hantverksdokumentation utgiven av Hantverkslaboratoriet vid Göteborgs universitet. Här lär du dig bland annat om slåtterteknik, hur lien hanteras, de olika termerna som beskriver lieorven och bladet, och mycket annat.

I kategorin Grästrimmers hittar du allt du behöver för maskinell gräsrensning. För grövre växter rekommenderar vi en Röjkniv eller Slykniv som ni hittar i kategorin Röjning handredskap.

I kategorin Hem & Trädgård hittar du utrustning för plantering och bevattning, sekatörer och häcksaxar och mycket mer. Har du mindre utrymmen i trädgården där marken är ojämn, eller trånga utrymmen mellan buskar och träd kan en Grässkära vara lämplig.

Välj rätt bland liar och tillbehör

Allt arbete kan underlättas genom att du har rätt verktyg och redskap. Liar gör arbetet lättare när det gäller att bli slå gräs och andra grödor. Ett manuellt redskap som kan användas på många sätt och vis. Du kan med en lie göra arbetet lättare och framförallt bättre. Här hos oss hittar du gott om olika liar men också tillbehör som brynen av olika slag samt lieblad. En lie kan snabbt bli slö och kräver därmed ett bryne för att hålla den vass.

Att välja bland liar behöver inte vara svårt. Utgå ifrån dina behov och ta den tiden du behöver för att välja ut den utrustningen som passar dem. Butiken är alltid öppet under dygnets alla timmar och du kan i lugn och ro hitta det du behöver.

Checklista för att välja bland liar

Här hos oss har du alltid möjligheten att hitta precis det du behöver. Liar kommer i olika varianter, former och med olika tillbehör. Se över vad du behöver och ta dig tiden för att välja ut rätt alternativ. Något du kan tänka på när du ska välja mellan olika liar är följande:

 • Längd och vikt är två faktorer du ska tänka på vid val av lie.
 • Se till att skaffa ett bryne till din lie.
 • Välj rätt längd på liebladet.
 • Läs alltid igenom skötselråd och andra instruktioner.
Senast betraktad