En klassisk tumregel är att veden ska ha fällts, kluvits och staplats före påsk. Då kommer den att vara torr till midsommar. Sådana almanacksregler, formulerade för att hålla lata torpare i örat, framstår lätt som irriterande gammalmodiga för en modern människa. Men när man studerar trädens växtcykel tillsammans med årets väderdata, förstår man att folk förr i tiden visste vad de gjorde. Före påsk finns det inte särskilt mycket fukt i träden, och alltså blir mängden fukt som ska ut ur trädet mindre. Under den här perioden på året är det ofta minusgrader om natten, och veden blir mycket lättare att klyva när fukten inne i träet har frusit.
Den genomsnittliga luftfuktigheten varierar, men rent genomsnittligt regnar det mindre under vårmånaderna. De här faktorerna är oerhört viktiga och det är därför som våren ger bäst torkförhållanden. Om ved staplas med god luftcirkulation tidigt på våren, kan fukthalten sjunka från 45 till 35% bara under de två första dygnen, och ner till 30 % efter den första veckan. Efter en månads torkning med goda förhållanden kan fukthalten ha sjunkit till 22 %, och efter två månader till 15 %, ett resultat som stämmer bra med den gamla tumregeln. Då är det i praktiken ingen mening med att låta den ligga längre och alltså kan den flyttas till vedkällare eller skjul.
Torkning av ved i storsäck, så kallad bigbag är bra då veden hamnar huller om buller och det skapas mycket luft emellan veden. Vi rekommenderar då att man har säckar med bra ventilation så luftgenomströmningen blir hög. Vi har även stora säckar med lock som förhindrar att det regnar in på veden efter att den torkat.
Torkar du ved i 40-60L vedsäck så tänk på att paketera det väl då veden krymper något och en välfylld säck ser bättre ut vid försäljning. Allt material påverkas av UV även våra UV skyddade säckar så se till att förvara säckarna i skuggan helst under ett tak där det är lite drag under, eller se till så dom hamnar i skuggan delar av dagen. Förvara alltid fylld vedsäck på pall och inte direkt på backen för bästa torkning. Samtidigt blir inte säckarna så fuktiga utan skyddas från att vittra sönder.
Vedsäckars volym mäts utifrån när den fyllts och den fått sin något cylindriska form. Därför går måtten inte att översätta rakt av från cm till liter.
Vi har vedsäckar med bottentömning och vedsäckar med öglor under som tippas omkull för att tömmas. Det effektivaste/bästa sättet att tömma säcken är att lyfta den välta säcken i öglorna vid marken. Då får du ut så mycket kraft som möjligt och sliter minimalt på säcken.
Skogma har under lång till levererat olika typer av vedsäckar till sveriges förbrukare. Nu tar vi steget vidare att tillsammans med våra systerföretag i Europa får vi nu fram ett eget sortiment med vedsäckar av kvalité.