Skyddsklasser. Hur fungerar sågskydd?

s-gskydd_action_liten

Hur fungerar sågskydd? Sågskyddet är placerat mellan yttertyget och fodret, som består av flera lager löst vävda och mycket långa tunna rivfasta trådar. Genomskär kedjan det översta sågskyddslagret löser trådarna ut, blockerar kedjehjulet och stoppar kedjan. 

 

Antalet sågskyddslager är inte en säkerhetsgaranti, utan mer en kvalitetsgaranti. Ju färre lager desto högre kvalitet är den tekniska konstruktionen. Således har det 5 – 6 lagers multielastiska sågskyddet visat sig ytterst säker i KWFs tester. Detta beror utan tvekan på att en del av den energi som kommer från kedjans hastighet elimineras av det elastiska materialet. Viktiga markeringar: Titta efter sågskyddspiktogrammet på ditt sågskyddsplagg!

 

EN 381-5: Sågskyddsbyxor

EN_381

EN 381 har 5 sågskyddsklasser:

 • Klass 0:  16 m/s.
 • Klass 1:  20 m/s.
 • Klass 2:  24 m/s.
 • Klass 3:  28 m/s.
 • Klass 4:  32 m/s.

Sågskyddsbyxor finns förutom de olika sågskyddsklasserna, i tre olika varianter, som klassas efter sågskyddets täckningsgrad.

 • Typ A: Täcker framsidan mellan sidsömmarna (180°) samt ytterligare 5 cm på vänstra benets utsida och 5 cm på högra benets insida. Sågskyddet börjar max 5 cm från benslutet och slutar minst 30 cm ovanför grenen.
 • Typ B: Identisk som typ A, men har dessutom ytterligare 5 cm extra brett skydd på vänstra benets insida.
 • Typ C: Sågskydd runt helt benet (360°) upp till mitten av lårets baksida. Dessa är avsedda att användas av personer som normalt inte arbetar med motorsågar eller i exceptionella situationer.

S-gskydd_klassAB

 

EN 381-11: Sågskyddsjackor

EN_38111

Bilderna illustrerar skyddsfunktionen hos sågskyddsjackor enligt standard EN 381-11.

Standard: På både framsida och baksida av jackan definierar standarden minimiytan som sågskyddet måste täcka på axlarna, armarna och bröstkorgen. På framsida ärmar måste sågskyddet täcka minst 80 % av ytan och den icke skyddade delen av ärmarna får inte överstiga 70 mm. 

Standard + skydd för mage: Sågskyddsjackor används allt oftare av arbetare på serviceplattformar, vid tillfällig användning av motorsåg eller under farliga arbetsförhållanden. I princip är konceptet detsamma som Standard, men med ett extra skydd för buken (se bild). 

s-gskydd_jacka

 

EN ISO 17249: Sågskyddskängor

EN_17249

En sågskyddskänga är alltid en skyddssko i första hand. En sågskyddskänga som uppfyller standarden EN ISO 17249 uppfyller per automatik skyddsstandarden EN ISO 20345. Därför måste inte en sågskyddskänga vara försedd med märkningen EN ISO 20345. 

 

Skyddsstövlar delas in i tre olika sågskyddsklasser:

 • Klass 0:  16 m/sek.
 • Klass 1:  20 m/sek.
 • Klass 2:  24 m/sek.
 • Klass 3:  28 m/sek. 

s-gskydd_skor

 

EN ISO 20471: Varselkläder

EN_20471

Standarden anger kraven på kläder som signalerar användarens närvaro visuellt. Prestandakraven gäller färg och reflektion samt minimiytor och materialens placering. Det finns 3 olika klasser och klass 3 är den högsta klassen.

 

Hela det fluorescerande området måste vara minst:

 • Klass 1: 0,14 m2 och 0,10 m2 reflekterande material.
 • Klass 2: 0,5 m2 och 0,13 m2 reflekterande material.
 • Klass 3: 0,8 m2 och 0,2 m2 reflekterande material.
Stäng filter
Filtrera efter:
Kategorier
(SupportLabelCaptcha)

* obligatoriska fält.

Mer Tips & Inspiration
40 smarta packningstips: för dig som ska ut i naturen 40 smarta packningstips: för dig som ska ut i naturen
När du ska ut i de svenska landskapen gäller att du packar smart. Det är viktigt att du har en ryggsäck som är bekväm för vandring. Beroende på hur lång utflykt du har tänkt göra är det viktigt att du har rätt storlek på din väska.
Läs mer
Klassificeringar av sågskyddskläder Klassificeringar av sågskyddskläder
Vad betyder egentligen de piktogram som du hittar på insidan (eller utsidan) av dina skyddskläder? Vi har listat några av de vanligaste skyddsbeteckningarna!
Läs mer
Använd fällor som ett komplement vid bekämpning av granbarkborrar! Använd fällor som ett komplement vid bekämpning av granbarkborrar!
Försäkra din skog genom att investera i fångstfällor och feromoner. Vi har sökt dispens för feromonet Phero-X-Lure IT. Rapport från Granbarkborrekonferensen.
Läs mer
Skogma - stolt återförsäljare av Norwood sågverk i Sverige Skogma - stolt återförsäljare av Norwood sågverk i Sverige
Vinterns stora nyhet på Skogma är att man nu kan erbjuda ett sortiment av sågverk som består av ett kedjesågverk och tre bandsågverk. Sågverken är effektiva, anpassningsbara samt transportabla. Kedjesågverket Norwood PortaMill PM14 kan transporteras i bagageutrymmet i en vanlig kombibil.
Läs mer
Bekämpa barkborrarna Bekämpa barkborrarna
Barkborrefällor bör placeras ut så tidigt som möjligt på våren då barkborrarna börjar svärma vid +18°. Här hittar du information om vår olika fällor och dess egenskaper.
Läs mer