trust-pilot-icon
trust-pilot-icon
4.6stjärnor
4.6
Utmärkt

Korrekt vedförvaring: Praktiska tips

Att förvara bränsleved på rätt sätt är en konst i sig. Det är utan tvekan viktigt att veden får torka ordentligt och förvaras på bästa möjliga sätt. I den här artikeln ger vi dig användbara tips och går igenom fördelar och nackdelar med både meterlång och kort ved.

Förvaring av ved i meterslängder eller kortare: Fördelar och nackdelar

Det handlar inte bara om huruvida ved ska förvaras och torkas i långa eller korta längder. Det är också viktigt att beakta fördelar och nackdelar med de olika alternativen.


Fördelar

Meterlångt ved

  • Effektivare
  • Enklare att stapla
  • Snabbare kapning

Fördelar

Kort ved

  • Färskt kortare trä är lättare att hugga och klyva
  • Ingen ytterligare kapning behövs
  • Kan lagras på många olika sätt
  • Enkel hantering på grund av dess låga vikt

Nackdelar

Meterlångt virke

  • Högre anskaffningskostnader för verktyg (klyvar)
  • Kraftfull klyv för exempelvis traktorinfästning är nödvändig och rekommenderad
  • Måste oftast kapas till mindre längder före förbränning
  • Svårare att flytta på grund av sin högre vikt

Nackdelar

Kort ved

  • Att kapa tar längre tid
  • Merkostnad för drivmedel, kedjeolja, kedjor m.m.
  • Trästockar måste "röras" oftare, vilket skapar extra arbete!
Tänk på hur mycket ved du faktiskt behöver och ska bearbeta innan du köper utrustning så som vedklyvar. Vi finns tillgängliga för frågor via e-post och telefon!

Förvaring av ved på ett torrt sätt: Grunder för praktisk hantering

Bränsleved som är klar för användning har vanligtvis en längre torkningstid. För fuktig ved brinner dåligt även med bra tändhjälpmedel. Detta kan leda till ökad rökutveckling samt öka risken för sotbrand i skorstenen.

En gammal tumregel säger att bränsleved behöver ett års torktid per 10 centimeters diameter. Detta kan dock variera avsevärt beroende på träslag, förvaringsmetod, väderförhållanden, vind och många andra faktorer. Att fastställa exakta torktider enbart baserat på vedens diameter är därför problematiskt.

Förvaring av ved kan utformas på olika sätt beroende på vedlängd. I det enklaste fallet staplas meterlånga vedbitar bredvid och ovanpå varandra. Det är viktigt att barken på det nedersta lagret pekar mot marken. Ännu bättre är det dock om veden inte ligger direkt på marken. Den bör ha luftcirkulation även underifrån. Använd pallar eller annat som förhindrar kontakt med marken och att veden ruttnar. Vedförsäljare packar ihop veden i packpåsar efter den fått torka och förvarar de färdiga buntarna på regnskyddade platser.

Mellanrummen mellan vedbitarna möjliggör god luftcirkulation och främjar en snabbare torkning av veden. Dessutom påskyndar ett avlägsnande av barken torkningen av veden vid förvaring. Glöm inte att hålla tillräckligt avstånd till husväggar för att undvika mögelbildning.

Förvaring och torkning av kort ved på rätt sätt

Under en viss längd blir det svårt att stapla vedbitar. Därför är förvaring i så kallade Big-Bags ett bra alternativ för kortved. Denna metod är mer effektiv än att lagra veden i en stor vedhög.

Big-Bags består helt eller delvis av luftig nätväv, vilket garanterar god luftcirkulation och därmed främjar en snabbare torkning. Dessutom kan en Big-Bag enkelt flyttas eller tömmas med hjälp av en frontlastare tack vare de passande öglorna.

Big-Bags finns även med täcklock som i slutet av torkningsprocessen kan täckas över veden. Kom ihåg att ej packa veden för tätt i storsäckarna den ska helst bara ”ramla” ner i säcken lite huller om buller för bästa torkning.

Kontrollera träfuktigheten med en träfuktmätare

Det krävs viss erfarenhet för att veta när bränsleveden är tillräckligt torr. Den som behöver hjälp med detta beslut gör klokt i att använda en träfuktmätare.

Tänk på att de yttre skikten av trä torkar snabbare än de inre. Därför rekommenderas att mäta fuktigheten i mitten av en klyvd vedbit. Optimal fuktighet för ved är mellan 18 och 22 procent och detta värde visas antingen som en siffra eller med hjälp av ett färgformat på träfuktmätaren.